Gruzie: Země vína a kolébka vinařství
Milí milovníci vína,
dnes se společně vydáme na fascinující cestu do Gruzie – země s tisíciletou historií vinařství a místem, které mnozí odborníci považují za samotnou kolébku vína. Gruzie není pouze destinací s krásnou přírodou a bohatou kulturou, ale také zemí, kde se víno těší posvátnému významu. Připojte se k nám a objevte příběhy, odrůdy a tradice, které tuto výjimečnou zemi činí rájem pro každého milovníka vína.
Starobylé tradice vinařství
Historie gruzínského vinařství sahá více než 8 000 let zpět a důkazy o pěstování révy vinné a výrobě vína byly nalezeny v archeologických lokalitách po celé zemi. Výroba vína zde nebyla jen zemědělskou činností, ale stala se součástí místních tradic, náboženství a kultury. Vinařství je v Gruzii tak hluboce zakořeněné, že většina místních rodin stále vyrábí víno pro svou vlastní spotřebu.
Gruzínská metoda výroby vína v kvevri je jedinečná a je zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO. Kvevri jsou velké hliněné nádoby, které se zakopávají do země, kde víno prochází přírodním procesem kvašení. Tento proces propůjčuje vínu plnou a jemnou chuť a zanechává mu charakteristické zemitosti a přírodní tóny.
Odrůdy, které jinde nenajdete
Gruzie se pyšní více než 500 autochtonními odrůdami, což z ní činí jednu z nejrozmanitějších vinařských zemí světa. I když některé z těchto odrůd zůstávají známé pouze místním, několik z nich si získalo celosvětové uznání. Zde jsou některé z těch nejvýznamnějších:
-
Saperavi – Toto plné červené víno se vyznačuje tmavou barvou, intenzivní chutí tmavého ovoce, švestek a černého rybízu a má vysoký potenciál pro zrání. Je to jedna z mála červených odrůd, která má tmavou slupku i dužinu.
-
Rkatsiteli – Tato bílá odrůda je oblíbená pro svou svěží kyselost, jemné tóny jablek a citrusů. Je základem mnoha gruzínských bílých vín a je také oblíbená v metodě kvevri, která dodává vínu bohaté, komplexní tóny.
-
Mtsvane – Další oblíbená bílá odrůda, která se často mísí s Rkatsiteli pro zvýšení aromatických vlastností. Mtsvane má svěží, květinové aroma a jemné ovocné tóny, díky nimž je skvělou volbou pro milovníky lehkých bílých vín.
-
Chinuri – Typická pro region Kartli, kde se často používá pro výrobu šumivých vín. Chinuri má svěží, ovocnou chuť s lehkými citrusovými tóny.
Slavné vinařské regiony Gruzie
Gruzie je rozdělena na několik vinařských regionů, z nichž každý má své specifické podnebí, půdu a odrůdy. Každý region tak produkuje vína s jedinečným charakterem.
-
Kachetie – Nejznámější vinařský region, kde vzniká více než 70 % gruzínského vína. Region je známý svou úrodnou půdou a mikroklimatem údolí Alazani, ideálním pro odrůdy Saperavi a Rkatsiteli. Města jako Tsinandali a Telavi jsou oblíbenými destinacemi pro vinařské turisty.
-
Kartli – Region okolo hlavního města Tbilisi a známý odrůdami Chinuri a Goruli Mtsvane. Tento region se zaměřuje na lehčí, osvěžující vína a některá z nejlepších gruzínských šumivých vín.
-
Racha-Lechkhumi – Tento horský region produkuje slavné polosladké červené víno Kvanchkara z odrůd Alexandrouli a Mujuretuli. Vína z tohoto regionu jsou vzácnější a těší se velké oblibě pro svou jemnost a sladkost.
Vinařská kultura: Supra, slavnostní hostina
Vinařství v Gruzii je spojeno s tradiční oslavou jídla a pohostinnosti, kterou místní nazývají supra. Supra je slavnostní hostina, kde hraje víno klíčovou roli a má svou vlastní důstojnost. Hostinu vede tamada, tradiční "toastmaster", který provází všechny přípitky a dodává jim filozofický i poetický význam. Každý přípitek má svou hlubokou symboliku a zahrnuje například přátelství, rodinu, lásku či pokoj.
Supra je zážitkem, který spojuje lidi a stmeluje vztahy, a víno zde slouží nejen jako nápoj, ale jako spojení s historií a tradicemi Gruzie. Vinaři tak sdílí svou vášeň a lásku k vínu a rádi ukazují každému návštěvníkovi pohostinnost a srdečnost.
Na odkazu z níže uvedeného obrázku se můžete podívat na video jedné typické oslavy z Gruzie.
Cesta gruzínského vína do světa
V posledních letech zažívá gruzínské víno obrovský zájem na mezinárodním trhu. Tento zájem podporuje i zvýšená produkce a export a stále více vinařů zavádí ekologické postupy, které jsou žádané u moderních milovníků vína.
Tradiční metoda kvevri si získává oblibu také u zahraničních vinařů, kteří začínají s fermentací v podobných hliněných nádobách, inspirováni gruzínským přístupem. Mnohá gruzínská vína jsou dnes dostupná po celém světě, což otevírá dveře k objevování jedinečných chutí a stylů, které Gruzie nabízí.
Výběr vín pro objevování Gruzie
Pokud vás zaujala bohatá kultura a historie gruzínského vinařství, zde jsou některá vína, která vám doporučujeme vyzkoušet:
-
Tsinandali – Suché bílé víno z oblasti Tsinandali v Kachetii, vyrobené z Rkatsiteli a Mtsvane. Má osvěžující ovocnou chuť a jemné tóny květin.
-
Mukuzani – Silné a plné červené víno vyrobené ze Saperavi v Kachetii. Víno s hlubokou chutí tmavého ovoce a jemnými tóny dubu.
-
Kindzmarauli – Polosladké červené víno z Kachetie, vyrobené ze Saperavi. Oblíbené pro svou přirozenou sladkost a bohatou ovocnou chuť.
-
Chacha – Tradiční gruzínský destilát, který se často přirovnává k italské grappě. Vyrobena z hroznových slupek po výrobě vína, je oblíbeným nápojem pro slavnostní příležitosti.
Vstupte do světa gruzínského vína
Gruzínské víno nabízí něco unikátního pro každého. Ať už preferujete plná červená vína, svěží bílá nebo sladší dezertní, Gruzie má ve své vinařské paletě bohatou nabídku. Navíc vás každé z těchto vín vezme na cestu, která vám přiblíží kulturu, historii a pohostinnost gruzínského národa.
Objevte kouzlo gruzínského vína a pozvěte kousek Gruzie i do svého domova.