Představujeme Domeniile Davidescu

Stejně jako kořeny mohutného dubu vrůstají hluboko do země aby vytvořily pevné spojení s místem, tak i rodina Davidescu zasvětila celé generace své vášni pro vinařství a vytvořila ta nejlepší vína s osobitým charakterem.

Domeniile Davidescu - mistrovské dílo, inspirované tradicí!

Láska k nejlepším moldavských vínům a půdě začala u Ilie Davidesca, na kterého dodnes vzpomínají jeho potomci jako na dědečka Eliáše. Byl to poctivý řemeslný vinař a včelař a i dnes po mnoha letech, zůstává dědeček Eliáš v paměti místních obyvatel z Chiselia Mare, jako činorodý, horlivý, neúnavný a přátelský kamarád. 

Ve své práci byl podporován manželkou Parascovií, učitelkou na místní základní škole. Společně pracovali pro blaho své rodiny a starali se o 18 hektarů vinné révy a jejich odkaž žije dodnes. Původní vinice jsou stále součástí nového vinařství, stejně jako sklep, kde dědeček Eliáš vyráběl svá vína.

Toto mistrovství převzal syn Vladimir Davidescu a vnoučata Adrian a Elena, kteří s plným nasazením a vytrvalostí pokračují v díle svého dědečka. Vytvářejí bezvadná vína. Nejlepší moldavská vína, která připomínají slávu předků a sladkost medu v každé kapce. 

Vinice

Vína pocházejí z oblasti Valul lui Traian, Trajánův val,  - regionu s chráněným zeměpisným označením původu, který se nachází v jižní části Moldavska. Konkrétně na svazích v okolí řeky Prut, mikroklimatické oblasti Alexandru Ioan Cuza.

Podnebí oblasti je mírné, kontinentální, s vlivy z Černého moře. Půdy jsou z větší části zařazeny do III. pedoklimatické zóny s nedostatečnou vlhkostí. Roční srážky se pohybují od 450 do 550 mm a je zde 310-320 slunečních dní za rok. Teplé teploty jsou vyváženy černomořskými vánky a chladivým efektem lesů Tigheciului. Region má členitý charakter s hlubokými říčními údolími a svahy různé strmosti. Nadmořská výška se pohybuje od 5 do 311 mnm. Půdy jsou převážně velmi černé černozemě (Mollisols) vulkanického původu.

 Výroba vína

Ručně sbírané hrozny do malých přepravek jsou předávány k manuálnímu třídění a i následně velmi jemně zpracovávány. Pneumatické lisy, řízené kvašení, klasické vinařské postupy s důrazem na inovace. Nezastupitelnou roli při zdokonalování chuťové kvality vín hraje zrání v dubových sudech. V Domeniile Davidescu vybrali francouzské dubové sudy Seguin Moreau, Frenesit, Mercier a Tonnelerie Nadalie, které dodávají vínům sametové třísloviny a výrazné aroma. Při stáčení na plně automatické stáčecí lince italské společnosti Bertolaso je používána dusíková atmosféra k vyloučení oxidace ve skle. Mistrovské moderní dílo inspirované tradicí.

 Naše nabídka

Z nabídky vinařství Domeniile Davidescu jsme pro začátek vybrali 3 skvělé zástupce oceněné zlatou medailí na prestižních jarních výstavách v letošním roce.

Bílé víno reprezentuje cuveé - Viorica & Pinot Grigio 2021, Berlin Wine Trophy 2022 GOLD Medal

Rosé - Sorginte Merlot 2021, Berlin Wine Trophy 2022 GOLD Medal 

Červené cuveé - Rara Neagra & Saperavi 2019. Mondus vini 2022 GOLD Medal